Hello :) Assalamualaikum :)
Kita bertemu lagi dengan minum petang pula :D Okay, petang-petang yang indah ini tidak akan lengkap tanpa kuih-muih betul tak ?? Takkanlah minum teh panas je.. Perlu ada makanan untuk dikunyah kan ? :3 Kali ini kita akan mencuba resepi yang sangat mudah ! Pernah makan KUIH KOHSUI tak ?? Ala, yang warna coklat pekat dan disalut kelapa parut tu~ Sedap.. Kamu semua mesti suka lah ! Mari kita cuba :)
#saya menggunakan sukatan yang tepat untuk pastikan kuih ini menjadi :)
BAHAN-BAHAN :
400g - tepung gandum (cap SAUH)
220g - tepung ubi kayu
3camb - kicap karemel masakan (boleh didapati di pasaran)
1camt - kapur
1camb - garam
250g - gula
1620ml - air
CARA MEMBUAT :
1. Campur semua bahan dan kocak hingga semua bahan sebati. Biarkan selama 30 minit supaya adunan menjadi mesra.
2. Layurkan sedikit minyak ke dalam loyang dan kukus selama 30-45minit atau sehingga masak :)
(kalau guna acuan kecil, kukus selama 10-15minit)
3. Setelah masak, potong kecil-kecil dan salut dengan kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam :)
Dah READY untuk dihidang~
Senangkan ? Boleh dimakan pada waktu pagi atau petang :*
Selamat berjaya !!! <3
No comments:
Post a Comment