Saturday, 28 December 2013

*~*KOHSUI DAYANG SENANDUNG*~*

Hello :) Assalamualaikum :)

Kita bertemu lagi dengan minum petang pula :D Okay, petang-petang yang indah ini tidak akan lengkap tanpa kuih-muih betul tak ?? Takkanlah minum teh panas je.. Perlu ada makanan untuk dikunyah kan ? :3 Kali ini kita akan mencuba resepi yang sangat mudah ! Pernah makan KUIH KOHSUI tak ?? Ala, yang warna coklat pekat dan disalut kelapa parut tu~ Sedap.. Kamu semua mesti suka lah ! Mari kita cuba :)
#saya menggunakan sukatan yang tepat untuk pastikan kuih ini menjadi :)

BAHAN-BAHAN :

400g   - tepung gandum (cap SAUH)
220g   - tepung ubi kayu
3camb - kicap karemel masakan (boleh didapati di pasaran)
1camt  - kapur
1camb - garam
 250g  - gula
1620ml - air

CARA MEMBUAT :

1. Campur semua bahan dan kocak hingga semua bahan sebati. Biarkan selama 30 minit supaya adunan menjadi mesra.
2. Layurkan sedikit minyak ke dalam loyang dan kukus selama 30-45minit atau sehingga masak :)
(kalau guna acuan kecil, kukus selama 10-15minit)
3. Setelah masak, potong kecil-kecil dan salut dengan kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam :)

Dah READY untuk dihidang~
Senangkan ? Boleh dimakan pada waktu pagi atau petang :*

Selamat berjaya !!! <3



No comments:

Post a Comment